Ο Ε. Πανάγου είναι Καθηγητής Ποσοτικής Μικροβιολογίας στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετέχει σε ομάδες εργασίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας στη Μαδρίτη, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς επίσης και στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα». Είναι κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ανάπτυξης νέων τροφίμων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: (α) την εφαρμογή ταχέων αναλυτικών τεχνικών στην αξιολόγηση της αλλοίωσης των τροφίμων σε συνδυασμό με πολυμεταβλητές μεθόδους ανάλυσης, (β) την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την περιγραφή της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών σε διαφορετικά οικοσυστήματα τροφίμων, (γ) τη μικροβιακή οικολογία ζυμούμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης με ιδιαίτερη έμφαση στις επιτραπέζιες ελιές, (δ) την επίδραση των συνθηκών του περιβάλλοντος στην αύξηση των μυκήτων και την παραγωγή μυκοτοξινών στα τρόφιμα. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 129 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και 14 κεφάλαια σε βιβλία κατόπιν πρόσκλησης. Επίσης έχει συμμετάσχει με προφορικές ανακοινώσεις και αναρτημένες εργασίες σε περισσότερα από 150 εθνικά και διεθνή συνέδρια.